Po vynucené pauze a odloženému turnaji se třináctého června sjelo do Poděbrad na první post-koronavirový turnaj pěkných sedmatřicet hráčů. Přesto, že se vlastně tři měsíce nehrálo, připravili nám Wizards mnoho překvapujících a neočekávaných novinek. První (a asi nejpodstatnější) v podobě vydání karet s novou mechanikou Companion. Jak už bývá poslední dobou zvykem, naprosto podcenili sílu mechaniky, a tak jsme všichni byli svědky situace, která snad nemá v historii MtG obdoby. Ještě před odehráním jakéhokoliv turnaje došlo k zakázání některých karet s Companion na většině formátů. A tak Wizards přispěchali se změnou pravidla ještě než se vůbec pořádně dostala mezi hráče.

Další, velmi kontroverzní pravidlo světlo světa spatřilo dva dny před turnajem. Jednalo se o zákaz hraní karet, které by měly nějakým způsobem porušovat práva menšin, lidově byly pojmenovány jako rasistické karty. Těžko říct, jak moc jsou vyznavači islámu menšina, jedná-li se o druhé nejrozšířenější náboženství na světě, ale stalo se a Crusade už si odteď nikdo nezahraje.

Největší překvapení si pro nás však připravili naši „vedoucí“ z Francie, když při posledním BANu rozsekali spoustu Aggro decků a nekompromisně posílili Combo a Contro balíky, když nám zakázali hrát Cavern of Souls a Wasteland, naopak ho hry vrátili Gifts Ungiven. Proti poslednímu vydání B&R se u nás zvedla vlna nevole, čas ukáže co vlastně bude dál.

A teď už k turnaji samotnému. Nejčastěji hraný generál byl Uro, Titan of Nature’s Wrath, který se na stolech objevil třikrát, stejně tak i Tymna the Weaver a Kraum, Ludevic´s Opus, ti ale v partners kombinaci. Dohromady se hrálo osmkrát partners, což je 22%(!) všech generálů. Z partnerů se dva dostali do TOP8, takže celá jedna čtvrtina. Mimo partnerů se dařilo také stálicím formátu Kari Zev, pilotované Ondrou Hrubým a Grenzo Vojty Kotka. Tuto stabilně silnou čtyřku doplnili v eliminační fázi Heliod, Sun-Crowned, Hogaak, Arisen Necropolis, Kinnan, Bonder Prodigy a Prossh, Skyraider of Kher.

Svižně odehrané první kolo nadstavby následovaly tuhé semifinálové boje, z nichž se do finále probojovali domácí Ondra s Kari a Martin Lamr s combo Tymna/Thrasios. Tomu se také podařilo ve finále uspět a rozšířil tak řady vítězů poděbradského turnaje, kde se vítězství jen těžko obhajuje.